БМГК се включи в петото издание на Mining and Minerals Hall

Доброто сътрудничество между българската и испанската минна индустрия, което започна по време на ЕМБФ 2024‘ в София, продължава. По покана на Испанската минна камара изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара доц.д-р инж. Иван Митев взе участие в петото издание на Mining and Minerals Hall (MMH). Събитието се проведе в Севиля (Испания). Доц. Митев се включи в един от дискусионните панели в рамките на форума. В дискусията участваха още:

  • Ángel Tobar Escudero (Strategic Director of University Partnership – EPIROC);
  • Macarena Gutiérrez (General Director – Atlantic Copper);
  • Ismael Guarner (Deputy Director of Mines of the Directorate General for Energy Policy and Mines – MITERD);
  • Nuria Fresco (HR Director- Sandfire MATSA):

Модератор на панела „Умения и таланти за минната индустрия“ беше Francisco Javier Elorza (Director of the Technical Higher School of Mining and Energy Engineering – UPM).

За мен е чест да участвам в толкова значимо глобално минно събитие. Благодаря на организаторите на форума за поканата“, каза в началото на дискусията изпълнителният директор на БМГК. Той очерта основните предизвикателства пред минната индустрия и представи примери за добри практики от българските минни компании.

Технологичната трансформация, демографските промени и очакванията на новото поколение са въпроси, в решаването на които минната индустрия трябва да насочи усилия, посочи доц. Митев. По думите му застаряващата работна сила и привличането на млади таланти поради негативни стереотипи за индустрията, могат да се окажат сериозно предизвикателство пред минните компании в бъдеще.

В България минната индустрия отделя 0,12% от разходите за труд за инвестициите в обучение на служителите. Това е близо 500 хил.евро годишно, което поставя минната индустрия на второ място в България по дял на разходите за обучение. Близо 10 години е вече партньорството с образователните институции по линия на дуалното обучение и висшето образование. Бизнесът е инвестирал над 1 милион евро в подкрепа на проекти за професионално образование и дуално обучение (материална база, преподаватели от фирми, стипендии, производствени практики и др.). В момента има над 108 стипендианти по минни специалности и 114 стажанти от Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Университетът подготвя студенти с практически умения“, коментира доц. Иван Митев.

Всичко това ясно показва, че инвестиции в образованието са необходими. Но трябва да гледаме към нови модерни програми за обучение, които да отговарят на цифровата трансформация. Да насърчаваме разнообразието в индустрията, включването на повече жени и обмена на добри практики и знания чрез международни партньорства и форуми“, посочи още изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара доц. Иван Митев.

Международното изложение за минно дело в Севиля събра представители на минния бизнес и на различни минни организации, експерти и учени от цял свят. В рамките на последния ден от форума се проведоха общо три дискусионни панела:

  • Международни стандарти за устойчивост с модератор Rolf Kuby (Director General – Euromines)
  • Smart Minning / Мина на бъдещето с модератор Jesús Portillo (General Director of Mines – Andalusian Government)
  • Умения и таланти за минната индустрия  с модератор Francisco Javier Elorza (Director of the Technical Higher School of Mining and Energy Engineering – UPM)

Събитието, организирано от Асоциацията на компаниите за минно-металургични, спомагателни и обслужващи изследвания, добив, трансформатори и услуги (AMINER) и Севилския конферентен и изложбен център (Fibes), се проведе в периода 15-17 октомври.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.