Българската минно-геоложка камара подкрепи Знанието

По пътя на съкровищата в дните 8 и 9 юни преминаха над 1000 човека. Привлечени от тръпката на откритията, търсачите на знание бяха по следите на коприната, изследваха света на птиците и бозайниците, под лупа наблюдаваха разнообразието при минералите. Въоръжени с карта, малки и големи преследваха скритите кодове, за да достигнат до съкровището. Домакинството на Националния природонаучен музей даде възможност инициативата на сп. Знание Лов на съкровища да се разгърне в четирите етажа на музея сред многобройни експонати.

Партньорството на Българската-минно геоложка камара осигури възможност по-задълбочено да се надникне в разнообразието на минералите и приложението им в ежедневието чрез поглед към работата на открит рудник за медни руди със съдействието на „Асарел-Медет“ АД и „Елаците Мед“ АД, да се слезе виртуално в подземен рудник за медно-златни руди в компанията на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, да се разбере връзката между каолина керамичните чаши и белотата на хартията със съдействието на „Каолин“ ЕАД. Под геоложката лупа на „Ридж Консултантс“ ЕООД за посетителите се разкри нов свят – този на минералите. „Геотехмин“ ООД, “Геотрейдинг” АД, „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД се включиха активно към обогатяването на знанието с книги, класически заглавия и малки сувенири.

Знанието е като минералите – изисква целенасочено търсене, натрупва се във времето, зависи от условията и средата, подава се на обработка и рафиниране. Знанието за природните богатства, техните свойства и характеристики, допринася за нашия по-добър живот.

– сподели Иван Митев, директор на Българската минно-геоложка камара

Знаете ли, че:

Коприната, луксозна стока и днес, е белтъчно влакно, добивано от пашкула на черничевата копринена пеперуда. Нишката от един копринен пашкул може да достигне дължина от няколко хиляди метра.

От 1 гр. злато може да се изкове тънък лист с размер 1 м2

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.