Посланикът на САЩ посети Асарел-Медет и Панагюрище

Н. Пр. Ерик Рубин разгледа трезора на златното съкровище и американското оборудване в многопрофилната болница „Уни Хоспитал“

Посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Ерик Рубин посети днес лидера в българския рудодобив „Асарел-Медет“ АД в Панагюрище, където бе посрещнат от председателя на Надзорния съвет Димитър Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов.

„Компанията ни постига своите успехи, благодарение на последователни инвестиции в модерни технологии, екологосъобразно и безопасно производство. През годините „Асарел-Медет“ АД е разчитало на партньорството си с водещи американски компании, като отношенията ни с тях винаги са били коректни и ползотворни“, заяви в приветствието си г-н Цоцорков. Ръководството на дружеството представи проектите за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,1 млрд. лева от 1999 до 2017 г.

В разговорите бяха дискутирани възможностите за нови проекти и разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в Съединените американски щати като държава с развита минерално-суровинна индустрия.

При визитата си в „Асарел-Медет“ АД Н. Пр. Ерик Рубин беше придружаван от съпругата си Никол и делегация от американското посолство. Гостите разгледаха фирмената експозиция за историята на компанията и атрактивната сбирка на стари минни машини. Те се запознаха със системата за автоматизирано управление на рудник „Асарел“, иновативната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделието в близост до компанията.

След производствената обиколка Н. Пр. Ерик Рубин остави послание в Почетната книга на „Асарел-Медет“ АД. Той благодари за прекрасната визита и посочи: „Вашата компания е модел за американско-българско партньорство и за социален и екологично отговорен бизнес“. По-късно той и председателят на Надзорния съвет Димитър Цоцорков поднесоха цветя пред паметната плоча на големия американски журналист Дженурелиус Макгахан, чиито репортажи от изпепеленото през 1876 г. Панагюрище разтърсиха Европа.

Посланикът на САЩ и ръководството на „Асарел-Медет“ АД посетиха още комплекс „Каменград“, където бяха посрещнати под акомпанимента на 10-годишния пианист Тома Даракчиев, който е възпитаник на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Талантливото момче впечатли гостите със своите умения и дори получи персонална покана, лично от съпругата на г-н Рубин, да свири в резиденцията на посолството на Съединените американски щати у нас. След това гостите не скриха възхищението си от залата трезор на Панагюрското златно съкровище. В Историческия музей те почетоха и паметта на проф.   д-р Лъчезар Цоцорков пред неговата паметна плоча, поставена върху музейната мемориална стена.

Американската делегация посети и МБАЛ „Уни Хоспитал“, където ръководството представи американското оборудване в панагюрската болница. В нея са инвестирани над 100 милиона лева чрез публично-частно партньорство между „Асарел-Медет“ АД и Община Панагюрище.

Преди да отпътува от Панагюрище Н. Пр. Ерик Рубин проведе работна среща с кмета на общината Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

 

 

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.