Проф. дтн инж. Николай Вълканов: БМГК застава начело на битката в защита на българския въгледобив

БМГК винаги е защитавала интересите на своите членове, а когато те са от национално значение, както е случаят с „Мини Марица-Изток“ ЕАД и което е заплашено от ликвидация, ние заставаме на чело на тази битка и ще я спечелим. Защото няма алтернатива.“ – посочи в изказването си проф. д.т.н. Николай Вълканов, заместник-председател на БМГК.

Камарата се обърна към всички национални институции по този важен въпрос, за да се вземат мерки навреме. Нашите писма стигнаха до президента, до служебния министър-председател, до служебните министри по този тежък въпрос и да вземем мерки навреме.

Сегашната ситуация е по-тежка от опита ни със затварянето на малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“. Ако това се случи, то над 20 000 души в региона ще бъдат засегнати и социално-икономическата цена ще бъде непосилна. Вие знаете, че около 40% от произведената електроенергия в България идва от комплекс „Марица-изток“. Нашата цел е да се преборим с предложените промени. Ние сме говорили с колеги от Германия, Полша, Словакия, защото този въпрос не е само български, а европейски. И наред с правилните решения, които се взимат в Европейската комисия, то това предложение не води до най-правилното решение на този етап, за нас то няма алтернатива.

Наличните технологии в к-с „Марица-изток“ са изпитани и доказани. Уверени сме, че те отговарят на изискванията, когато са направени както трябва – със сероочистващите инсталации, с работещите електрофилтри и т.н.

Но трябва да направим така, че ние – като държава – да не си затворим сами „Мини Марица-изток“ ЕАД“. Компанията няма свободата на едно силно акционерно дружество в инвестиционната си програма. То няма финансов ресурс, поради не плащането на доставените въглища и няма хоризонт за развитие. Нужно е от следващото правителство и следващият парламент да се направи така, че Мините да работят като истинско предприятие със собствена инвестиционна програма.

Имам честта да работа с колеги от „Мини Марица-изток“ ЕАД и те добиват ежегодно около 30 млн. тона въглища. Това, което правят миньорите там е геройство.“ – каза още проф. Вълканов.

 

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.