„Каолин“ празнува своя първи век

„100 години „Каолин“ ЕАД!

Вълнуващ момент.

Свидетелство за постиженията на много поколения, белязани от предприемачество, смелост, усърдие и желание да постигнат най-доброто.

От суровината, образувала се милиони години, до най-чистия каолин и кварцов пясък.

100 години „Каолин“!

Ден, който отбелязваме заедно. Трогнат съм, че днес сте тук с нас!“

Така започна своята реч Роберт Линдеман-Берк, председател на Надзорния съвет на „Каолин“ ЕАД и управляващ съдружник на „Кварцверке“ ГмбХ, на коктейла, организиран от компанията по повод 100-годишния юбилей от основаването ѝ. Г-н Линдеман-Берк върна лентата назад във времето, преди сто години, когато през 1923 г. братята Борис и Кръстю Атанасови – единият на 25, другият на 23 години, без никакъв опит, но с огромен ентусиазъм и подпомогнати финансово от известен варненски индустриалец, поставят началото на Акционерно минно индустриално дружество „Каолинъ“ – гр. Варна, чийто наследник днес е „Каолин“ ЕАД.

Специални благодарности от ръководството на „Каолин“ получи почетният гост на коктейла ­– г-жа Ваня Атанасова, дъщеря на един от основателите на „Каолин“. Благодарение на нейните разкази и на спомените на нейната майка е възстановена голяма част от историята на дружеството от основаването му през 1923 г. до национализацията през 1947 г.

100-годишният юбилей на компанията съвпада с още един юбилей – 10-годишнината от стъпването на германския минен концерн „Кварцверке“ ГмбХ в България. През май 2013 г. „Кварцверке“ придобива „Каолин“ и българското дружество става част от групата „Кварцверке“. Главният изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на „Каолин“, г-н д-р Волф Харлфингер, разказа на гостите за инвестициите на „Кварцверке“ в българското дружество, като подчерта, че фокусът на двете компании е върху устойчивото развитие, което балансирано съчетава икономическа ефективност с развитие на персонала, оптимизация и модернизация на производството, опазване на околната среда и подкрепа за местните общности. Д-р Харлфингер начерта и пътя за декарбонизация на производството, както и прехода към кръгова икономика.

Почетният председател на Българската минно-геоложка камара, проф. дтн. инж. Николай Вълканов поздрави колегите си с юбилея, и подчерта, че “Каолин” е вероятно е най-старата минна компания у нас, но е намерила и правилния инвеститор, който да я развива. От името на Камарата, проф. Вълканов връчи на г-н Линдеман-Берк специален подарък – реплика на съд от Панагюрското съкровище.

Приветствия към ръководството на дружеството и към гостите отправиха и германският посланик в България, н. Пр. Ирене Мария Планк, председателят на Българската минно-геоложка камара, инж. Драгомир Драганов, президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара и главен изпълнителен директор на Аурубис България, г-н Тим Курт, както и служебният министър на образованието и науката, проф. Сашо Пенов, който специално поздрави „Каолин“ за проекта за дуално обучение, който компанията развива изключително успешно от 2016 г.

След официалната част на коктейла гостите имаха удоволствието да се насладят на виртуозните изпълнения на пиано на талантливите братя близнаци Хасан и Ибрахим Игнатови, които пристигнаха специално за коктейла от Нидерландия, където са студенти в първи курс в Консерваторията в Айндховен. Близнаците са свързани с „Каолин“ по две линии – от една страна тяхното родно място е Каолиново – някогашното с. Шумнобохчилар, където през 1923 г. започва историята на дружеството, а от друга страна – тяхната майка вече 38 години е служител на „Каолин“ в лабораторията на фабрика Каолиново.

Особен блясък на коктейла не само със своите облекла, но и с оригиналната комбинация от виола, арфа, флейта и вокал придаде квартет „Ноти“.

Ярък звезден блясък на партито несъмнено придаде вероятно най-обичаният български поп-певец Васил Найденов, който излезе на сцената с обичайния си силен заряд и изпълни едни от най-големите си хитове.

Васил Найденов и г-н Линдеман-Берк изпяха заедно „Честит рожден ден“, след което г-н Линдеман-Берк разряза тортата за гостите на рефрена от песента „След края на света“ – Там, преди 100 лета…

Празненството на „Каолин“ в прекрасната градина на Резиденция Лозенец уважиха над 300 гости, сред които видни обществени фигури, представители на политическия и икономическия елит, на държавната и местната власт, на посолствата, на браншовите организации, на образованието, науката, адвокатурата, медиите, както и български и чуждестранни клиенти, партньори, бивши и настоящи служители на компанията, приятели и др.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.