Къде са минералите – Европейски дни на минералите

На 23 и 24 септември 2017 г. детски научен център Музейко и Българската минно-геоложка камара отбелязаха паневропейската инициатива Дни на минералите. В годината, когато се навършват 10 години от началото на кампания за повишаване осведомеността по отношение на ползите от добивно-преработвателната индустрия, компании от минно-добивния бранш в България и членове на Минната камара осигуриха интерактивни занимания за малките и големи посетители на Музейко.

Над 1000 човека имаха възможност да се запознаят с минералите, които са в основата на нашето съществуване.

Ако сте си мислили, че каолинът като индустриален материал се използва предимно в производството на порцеланови изделия, сигурно щяхте да се изненадате да научите, че основното му приложение е в хартиената индустрия. Минералът прави листите по-бели, повърхността им по-гладка и увеличава способността им да задържат печатарско мастило. Демонстрация на продуктите си и интересни факти за тях разказаха от фирма Каолин АД.

Знаехте ли, че във Вашия дом са използвани близо 400 тона минерали?Всички те са били добити, преработени и транспортирани до нас, за да улеснят и подобрят живота ни. В интерактивна инсталация, представители на Дънди Прешъс Металс и рудник „Челопеч“ показаха значението на безопасността в минната индустрия и начинът, по който се добиват и преработват медно-златни руди. Голям интерес предизвикаха скалните образци и търсенето на злато и мед с геоложки чук и лупичка. Участниците имаха възможност да се екипират със специални минни лампи, колани, каски и очила.

От Асарел Медет АД пък показаха, че приложенията на минералите далеч не са само в индустрията и бита. В тяхната приложна работилница желаещите свързаха минералите с изкуството и направиха красиви, цветни апликации върху картон и минни каски. С въображението на любопитните посетители и подадената ръка от минната индустрия всички бяха обогатени с нови знания и впечатления за минералите, минната дейност и грижата за околната среда и общностите.

Освен че добива медни руди, дружеството Елаците Мед АД се стреми да провокира в учениците интерес към историята на родния край и търси връзката между обичта към родината, родното място и индустрията. Беше разпространена специална книжка със събрани творби на ученици от Средногорието в конкурс „Съкровища от миналото-животът и труда на хората от моя край“.    

Благодарение на домакинството на детски научен център Музейко, инициативата за знания за света на минералите и ползите от добивно-преработвателната индустрия попадна на най-точното място.    

Всичко около нас се състои от минерали – огледай се и ги открий!

 

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.