Министърът на енергетиката поздрави миньорите за празника

Уважаеми господин Вълканов,

Скъпи представители на минния бранш,

Най-напред се възползвам от възможността да честитя на вас и на вашите семейства светлия празник – Успението на Св. Иван Рилски – покровителят на българските миньори!Миннодобивната индустрия има стратегическо значение за икономиката на България. Тя е важен фактор за икономическата стабилност и енергийната независимост на страната. През годините минният сектор заслужено се утвърди като съвременна основа на цялата икономика, която се развива устойчиво, в съответствие с най-модерните технологични решения и при стриктно спазване на екологичните норми и защитата на човешкото здраве. Постигнатите резултати са красноречива илюстрация за това. През изминалата година в страната са добити повече от 35 млн. тона метални полезни изкопаеми, близо 30 млн. тона твърди горива, над 10 тона индустриални минерали и много други. Почти 87 са общите приходи от концесионни възнаграждения през годината, като близо 36 млн. от тях са в полза на общините.

Тези резултати са факт благодарение на ежедневния всеотдаен труд на хилядите работещи в миннодобивния сектор в страната. Бих искала да ви уверя, че българското правителство оценява високо и подкрепя последователно вашите усилия за осигуряване на конкурентен и устойчив растеж и прозрачно пазарно развитие.

Правителството добре осъзнава предизвикателствата пред нашата минна индустрия, свързани с европейската Зелена сделка. Ние нееднократно сме заявявали нашата позиция, че преходът към нулеви въглеродни емисии, към който се стреми ЕС през 2050 г., трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификите на всяка отделна държава.

Уверена съм, че с общите ни усилия – на правителството, синдикатите, професионалната общност – ще успеем да защитим националните ни интереси, свързани с развитието на минната индустрия в страната. В този процес разчитаме изключително на вашия професионализъм!

Още веднъж честитя професионалния празник на всички български миньори! Пожелавам ви здраве, много сили и оптимизъм в активната ви дейност за развитието на миннодобивния сектор в страната в полза на цялото общество!

Честит празник!

 

Теменужка Петкова – Министър на енергетиката

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.