Откриха мемориала на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

Мемориал на проф. д-р Лъчезар Цоцорков бе открит на 7 юни в Панагюрище. Монументът е дело на скулптора Вежди Рашидов и се намира пред една от сбъднатите мечти на проф. Цоцорков – спортна зала „Арена Асарел“.

Стотици жители на Панагюрище, представители на държавната и местна власт и на културни институции, близки, колеги, а и много хора, които са получавали подкрепа от проф. Цоцорков, се поклониха пред паметта на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД, основател и дългогодишен ръководител на Българската минно-геоложка камара и почетен гражданин на Панагюрище. Хиляди цветя и венци отрупаха монумента.

Кметът на община Панагюрище и председател на Инициативния комитет за изграждането на мемориала Никола Белишки каза, че проф. д-р Лъчезар Цоцорков беше и ще остане част от живота на много хора. „Той остана в историята със съграденото от него и е пример как да обичаме, как да даваме, да не спираме, да вървим напред. Той бе голям панагюрец и голям българин. Носеше в сърцето, обичаше и се гордееше с България. Не спираше да опитва. Вярвам, че душата му пътува там, нейде в отвъдното, в царството небесно. И където и да е, той винаги ще продължава да помага“, каза Никола Белишки.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков от името на министър Теменужка Петкова изтъкна огромния принос на проф. д-р Лъчезар Цоцорков към минната индустрия и българската икономика. „Той беше необикновен българин, ерудиран бизнесмен, всеотдаен общественик и родолюбец“, каза Жечо Станков. „Действаше с голям размах и беше основен инициатор за създаването на Българската минно-геоложка камара. Наследството му в Панагюрище е видно. Музей на Панагюрското златно съкровище, спортна зала, модерна болница. Това са само част от нещата, които проф. Цоцорков остави на своя любим град, но остави и дълбок отпечатък у всеки един от нас“, допълни заместник-министър Жечо Станков.

“В този паметник, изграден с толкова талант, живее духът на моя баща“, каза синът Димитър Цоцорков и благодари на всички присъстващи, че са уважили откриването на мемориала.

Моят баща мечтаеше Панагюрище да се превърне във водеща община в страната, с висок стандарт на живот и инвестираше средства това да се случи, защото беше убеден, че ние, панагюрци, го заслужаваме. Всеки проект, по който работеше, го изпипваше в детайли. Завеща ни да бъдем като него – честни и почтени, да не бъдем егоисти, за да направим България по-добро място за живеене. Защото това е смисълът на човешкия живот – да оставим след себе си нещо добро за хората

– каза Димитър Цоцорков.

Председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов акцентира върху създаването на браншовата организация и смелостта на проф. Цоцорков да създаде Камарата в момент, в който повечето минни предприятия в страната са били фалирали. Той подчерта значението на „Асарел-Медет“ за настоящия просперитет и доброто социално-икономическо развитие на община Панагюрище и реторично попита как ли биха изглеждали и предприятието, и региона, ако не е бил далновидният мениджмънт на проф. Цоцорков, който е успял да съхрани и развие компанията.

„Човек, който е дал толкова много за другите, за Панагюрище и за България заслужава да живее в паметта на хората. Радвам се, че изградих образа му, духа му – това е той, в своя град… За такива хора като Лъчезар Цоцорков се правят паметници”, заяви авторът на мемориала Вежди Рашидов, като направи паралел между дарението за изграждане на музей на Панагюрското златно съкровище в Панагюрище и непреходното дело на братята Евлоги и Христо Георгиеви, дарители за Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Няма по-силна мотивация от това да мечтаеш, да превръщаш мечтите в цел и да увличаш последователи след себе си за превръщането на целта в реалност. Проф. Цоцорков това го умееше“, каза изпълнителният директор на фондация „Цоцорков род“ Ирина Ботева. Тя припомни част от житейските послания, които ни завеща председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков, чието житейско кредо е изписано и на монумента: „Смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след нас“.

 

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.