Панагюрското сребърно съкровище се завърна у дома с подкрепата на Асарел-Медет

Панагюрското сребърно съкровище от могилата „Мрамор“ се завърна у дома за пръв път след 115 години. Това стана възможно благодарение на финансовата подкрепа на „Асарел-Медет“ АД. С осигурените от компанията дарителски средства бе извършена консервация и реставрация на експонатите, които до момента не бяха показвани пред публика в цялост. Благодарение на дарителя, Националният археологически институт с музей към Българската академия на науките издаде и луксозен каталог, в който са представени находките.

Изложбата със Сребърното съкровище е подредена в залата трезор за Панагюрското златното съкровище в Исторически музей-Панагюрище, изградена с дарителски средства от „Асарел-Медет“ АД и покойния председател на Надзорния съвет на компанията проф. д-р Лъчезар Цоцорков, като меценат на културата. Изложбата беше официално открита на 5 юни тази година. Директорът на музея доц. д-р Атанас Шопов разказа накратко за историята на съкровището и благодари на „Асарел-Медет“ АД за подкрепата.


„В днешното напрегнато време истинска рядкост са миговете, в които се докосваме до нещо красиво и неповторимо“, каза в приветствието си Галя Костова – прокурист на „Асарел-Медет“ АД и председател на фондация „Асарел“. „Този миг е такъв и се радвам, че изяществото на древните майстори, мистиката и загадките на онези антични времена, на богове и герои, достига днес до нас, панагюрци. Само едно стъкло ни дели от нещо наистина приказно, нещо което вълнува и изпълва сърцата ни с радост. Второ панагюрско съкровище се завръща у дома, този път Сребърното. Това е поредното доказателство, че нашият роден край е не само целунат от Господ, но и любимец на Историята. В България няма друго такова място, което е събрало талантът, драмата и величието на всички исторически епохи. По тази причина за нас, като ръководство на „Асарел-Медет“ АД нямаше никакво колебание дали да подкрепим реставрацията на експонатите от това съкровище, за да станат и те достояние на широката публика“, каза Галя Костова.
Панагюрското сребърно съкровище е открито през месец май 1903 година в могилата „Мрамор“ и включва над 70 експоната с висока художествена стойност, изработени от злато, сребро, бронз, желязо и глина.
То ще бъде изложено в Исторически музей-Панагюрище до края на 2018 година.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.