Православен храм „Св. Иван Рилски“ в двора на Минно-геоложки университет беше тържествено осветен

На 12.06.2023 г. в двора на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ се проведе тържествено освещаване на новоизграден православен храм, носещ името на небесния закрилник и покровител на българския народ, на минерално-суровинната индустрия и на Минно-геоложки университет – Св. Иван Рилски.

Църковният ритуал беше воден от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, и от Негово Преосвещенство Адрианополския епископ Евлогий – игумен на Рилската света обител.

Проф. д-р инж. Ивайло Копрев- ректор на МГУ „Св. Иван Рилски“ се обърна към присъстващите с думите: „Този храм е символ на нашата сплотена общност, той се превърна в символ на това, че е възможно да се реализира качествено и в срок – от идеята до реализацията изминаха точно 18 месеца. Този храм е пример за това, че можем, че заедно сме силни!“

След освещаването на храма епископ Поликарп отправи поздравление към ректора, към кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова, към кметовете на общини, посланиците, присъстващи на събитието, към ректорите и настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“, към представителите на компаниите от минерално-суровинната и енергийна индустрии, с които МГУ си сътрудничи, към членовете на академичната колегия на МГУ – преподаватели, студенти, докторанти и служители и към всички гости. Той изказа благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит към всички, които са се потрудили за изграждането на този храм.

Храмът е реализиран е изцяло с дарителски средства като сред най-изявените благодетели са групата „Геотехмин“, „Минстрой Холдинг“ АД, „Дънди Прешъс Металс“ и „Асарел Медет“ АД.

Стенописите са дело на зографите – Елеонора Караиванска, Галин Паскалев и Ясен Иванчев.

Освещаването на Храм „Св. Иван Рилски“ е част от събитийния календар за 2023 г. и е сред най-тържествените събития,  отличаващи съхранените академични традиции, развиваната активна научна дейност, уважението пред талантливите преподавателите – лидери в своите области и гордостта от обучаваните студенти – модерно мислещи и уверени млади хора.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.