Рудник „Ада тепе” беше официално открит от министър-председателя Бойко Борисов

Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен от „Дънди ПрешъсМеталс”, беше официално открит днес в Крумовград. В церемонията взеха участие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, председателят на „Евромин” Марк Раховидас. Специално за събитието пристигнаха президентът и главен изпълнителен директор Рик Хаус и председателят на борда на директорите Джонатан Гудман с членове на борда на директорите на Дънди Прешъс Металс и Дънди корпорация.

Благоустрояването на градовете и привличането на повече инвеститори у нас – върху тези два приоритета на правителството акцентира министър-председателят Бойко Борисов при откриването на рудник „Ада Тепе“ на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.

Пред служителите на компанията премиерът Борисов отбеляза доброто изпълнение на редица програми на правителството, които допринасят за по-добрия облик на населените места. „Може би като сте идвали – сте видели пътя от Кърджали до Момчилград и Крумовград. Някои от вас може да си спомнят свлачищата, просто нямаше път, беше отнесен на няколко места“, отбеляза премиерът Борисов. Той добави, че в инфраструктурата в региона са вложени десетки милиони, за да дойдат милиарди инвестиции.

Премиерът Борисов изтъкна значението на разкриването на повече работни места и осигуряването на добри възнаграждения. „Стотици български граждани – мюсюлмани и християни, работят тук. Догодина март месец 2700 лева ще е средната заплата, сега е 2100. Ще продължим в тази посока“, заяви още при откриването министър-председателят Бойко Борисов.

Над 1 милиард лева са инвестициите на „Дънди Прешъс Металс“ ЕАД в България. Компанията стартира дейността си преди 15 години в Челопеч, като над 860 млн. лв. са средствата, вложени в модернизация, подобряване на условията на работа, опазване на околната среда в община Челопеч и района.

В Крумовград инвестицията на „Дънди Прешъс Металс” ЕАД до сега е 280 млн. лв. Близо 300 души вече работят в рудник „Ада тепе“ и обогатителната фабрика, като 90% от тях са местни жители. Предвидени са 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство. Съвместно с община Крумовград компанията създаде фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара за следващите осем години.

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото от „Дънди Прешъс Металс” ЕАД Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” и Джонатан Гудмън, председател на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс“ поздравиха официалните гости и служителите на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия успех. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „Ада тепе” ще продължи да функционира съгласно най-високите стандарти за безопасност, опазване на околна среда и отговорност към обществото.

Инж. д-р Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс” и изпълнителен директор за България заяви на откриването на новия рудник: „Удовлетворен съм напълно както от работата на екипа, така и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на местната общност, на местната управа, на областната управа, на неправителствените организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и да бъдем пример в нашия бранш. Поздравявам всички наши служители и колегите от минната общност с миньорския празник

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.