С национално честване минната общност в България отбеляза своя професионален празник

Днес, на 18 август, минната общност в България отбеляза своя професионален празник – Деня на миньора. Официалното честване се състоя в София Балкан Палас, където по традиция се събраха стотици представители на индустрията.

Специални гости на честването бяха министърът на енергетиката Румен Радев, директорът на Дирекция „Икономическа и социална политика“ в Министерски съвет Мариета Немска, председателят на Национален статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов, директорът на Българска агенция за инвестиции  Христо Етрополски, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите Стоян Тошев, заместник-министри на енергетиката, икономиката и индустрията, на труда и социалната политика, на образованието и науката, както и много други представители на държавни институции, свързани с добивния отрасъл и  кметове на минни региони.

В тържественото честване на празника взеха участие и представители на работодателски и браншови организации, сред които проф. дтн. инж. Николай Вълканов – заместник-председател на КРИБ и почетен председател на БМГК, както и д-р инж. Иван Вутов – заместник-председател на КРИБ, заместник-председателя на Българска стопанска камара Станислав Попдончев и заместник-председателя на Българска търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По традиция празника уважиха представители на националните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“, научни институции и организации, компании от бранша, ветерани и студенти.

„Един от основните фактори за развитие на съвременното общество е минерално-суровинната индустрия. Тя има безспорно стратегическо значение за икономиката на България“ – каза в своите приветствени думи министърът на енергетиката г-н Румен Радев като изтъкна ключовата роля на човешкия ресурс в сектора. Той обърна внимание и на предизвикателствата, свързани с енергийната трансформация в Европа и ролята на добивния сектор в нея.

Председателят на БМГК инж Драгомир Драганов откри тържественото събрание по случай честването и поздрави всички работещи в бранша. „Добивният отрасъл осигурява суровини за всички дялове на индустрията. Неговото значение нараства в условията на зеления преход и усилията на Европа за постигане енергийна независимост и климатична неутралност, за производството на батерии, за ВЕИ, за всички елементи на електроенергийните системи, за електролизери и др. В тази ситуация България разполага с голям потенциал, заемайки едно от челните места по добив на стратегически суровини“ – каза той по време на откриването.

В своя обзорен доклад председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия доц. д-р инж. Кремена Деделянова обобщи състоянието на бранша през 2022 година, както и по-значимите проекти и постижения в индустрията.

По време на честването БМГК отличи най-добрите добивни компании за 2023 г. в категориите: най-добри резултати, грижа за природата, безопасност и здраве, иновации и корпоративна социална отговорност. Бяха връчени и персонални награди за принос към минерално-суровинната индустрия, награда за журналист и най-добър студент на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

За събитието

Българската минно-геоложка камара отбелязва с Национално честване Деня на миньора от 1996 г. насам. Организатори на честването са още Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, синдикална миньорска федерация „Подкрепа“ и Федерация на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.

Спонсори на събитието тази година са „Асарел-Медет“ АД, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД, „Елаците-Мед“ АД, „Минстрой Холдинг“ АД, „Тотал България“ ЕООД и „Евросълюшънс“ ЕООД.

За Деня на миньора

Денят на Св. Иван Рилски – професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. Преди повече от 100 години, по предложение на пернишките миньори, цар Фердинанд издава указ, с който определя 18 август – Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден за честване на професията на миньора. Празникът е възстановен през 1994 г. с постановление на Министерския съвет.

Свети Иван Рилски не случайно е избран за патрон на миньорите. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.