Тържествена вечер по повод 70-годишния юбилей на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“

На 13 юни 2023 година, в Гранд Хотел Милениум София,  се проведе тържествено събрание и празнична вечер по повод 70-годишния юбилей на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ (МГУ). На събитието присъстваха над 300 госта, сред които Министърът на образованието и науката – проф. д-р Галин Цоков, Съветникът на президента на РБ по образование, наука и иновации – г-жа Валентина Танева, посланици, кметове на общини, ректори на университети, членове на Съвета на настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“, общественици, предприемачи, индустриалци, представители на бизнеса и членове на академичната общност на МГУ.

В своето приветствено слово ректорът – проф. д-р инж. Ивайло Копрев, отбеляза: „Успехът ни не се измерва само с академични постижения, но и със силата на общността, която създаваме. Ние сме семейство, към което присъединяваме всяко ново поколение студенти. За 70 години Минно – геоложки университет „Св. Иван Рилски“ е обучил над 30 000 инженери реализирани във всяка точка от света.  Уверявам Ви, това е огромна сила. Тази общност, това наше семейство ежедневно се грижи да ни е светло, топло, уютно. Зелената трансформация, технологичната революция, която е на прага ни, е възможна благодарение на всички тези хора обучени да управляват в среда в която няма два еднакви дни. Днес, ние се изправяме уверени пред нелеката задача да продължим да създаваме среда, която насърчава растежа и иновациите, която подготвя следващите поколения за света на утрешния ден. За 70 години нашият университет израства, но и преодолява предизвикателствата, които светът е поставял пред нас. Нашата академична колегия, нашите студенти, нашата минерално-суровинна промишленост винаги са били двигателят на тази институция, носещи идеи, изследвания и вдъхновение.“

Госпожа Валентина Танева поднесе поздравителен адрес от държавния глава господин Румен Радев и връчи на проф. д-р Ивайло Копрев Почетния знак на президента на Република България.

От името на Министерството на образованието и науката министър Цоков пожела на Минно-геоложкия университет много бъдещи научни и академични успехи и в знак на уважение към институцията връчи плакет.

Вечерта продължи с церемония по връчване на наградите на МГУ „Св. Иван Рилски“.

Проф. дтн инж. Николай Вълканов – председател на съвета на настоятелите на МГУ „Св. Иван Рилски“ и Председател на съвета на директорите на Минстрой Холдинг АД, връчи на Ева Петрова, специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“, пети курс, наградата за най-добър студент на Минно-електромеханичния факултет на МГУ „Св. Иван Рилски“.  От своя страна Ева Петрова благодари за приза и го посвети на всички студенти, за които знанието е най-висша ценност.

Председателят на Българската минно-геоложка камара и изпълнителен директор на Елаците-мед АД – инж. Драгомир Драганов, награди най-добрият студент на Геологопроучвателния факултет. Призът получи студентката от втори курс, специалност „Приложна геофизика“ Ирина Иванова, която изказа благодарност за подкрепата на своите преподаватели и академично ръководство.

С думите „Нашият университет обучава младите хора, които са в основата за развитието на човешката цивилизация. Колкото по-успешен е той, толкова по-успешното ще е обществото ни“ проф. д-р Илия Гърков – Старши Вицепрезидент Оперативни дейности в Европа на Дънди Прешъс Металс, отличи най-добрия студент на Миннотехнологичния факултет – Димитър Туджаров, специалност „Разработване на полезни изкопаеми“, втори курс.

С награди за цялостен принос в развитието на образованието, науката и материалната база на МГУ „Св. Иван Рилски“ бяха отличени настоятелите на университета – проф. дтн инж. Николай Вълканов,  проф. дтн инж. Цоло Вутов – Управител на Геотехмин ООД, проф. д-р инж. Илия Гърков. От името на инж. Делчо Николов – председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“ АД, наградата получи изпълнителният директор и възпитаник на МГУ – инж. Николай Пелтеков.

Към тях в приветствено слово проф. Копрев се обърна с думите: „Вие доказахте, че сте истински български будители, защото както по време на Възраждането нашите предшественици са разбрали  силата на знанието, така и в наши дни Вие Мениджърите на най – големите компании в България продължавате да вярвате и подкрепяте българското образование. Благодарение на вашите програми нашите студенти и преподаватели се срещат с най – новите технологии, могат да черпят знания и опит от най – добрите експерти в областта на геологията, добива и преработката на минерални суровини. С компаниите от минерално-суровинната и енергийна индустрия, винаги вървим рамо до рамо – единни – точно, както повелява завета на Св. Иван Рилски – към най-добрите възможности, практики и тенденции“.

За заслуги и принос в академичния живот на университета и издигането и укрепването на неговия авторитет бяха наградени извънредният и пълномощен посланик на Република Полша в Република България – г-н Мачей Шимански и г-н Табо Тахе – извънреден и пълномощен посланик на Република Южна Африка в Република България.

Почетни знаци за активно участие и приноси в развитието на образованието, науката и материалната база на МГУ „Св. Иван Рилски“ получиха осем дружества.

Изпълнителен директор на Геотехмин ООД г-н Доминик Хамерс благодари за отличието и сподели, че повече от 30 години Геотехмин работи в близко сътрудничество с МГУ и насърчи всички студенти да не спират да се развиват професионално в индустрията.

Председателят на съвета на директорите на Минстрой Холдинг АД проф. Вълканов разкри, че минната индустрия в България е силна и ще продължава да се развива. Инвестициите в техника и нови технологии през последните седем години са над 7 млрд. Той изрази подкрепата си към университета като обяви готовността си за цялостно реновиране на сградата на Лабораторния блок на МГУ.

Инж. Цветомир Велков – изпълнителен директор на Дънди Прешъс Металс Челопеч изказа благодарност към преподавателите на университета и се обърна със специално пожелание към студентите.

За Геострой АД и Геотрейдинг АД наградите получиха съответно заместник- изпълнителният директор инж. Йордан Йонов и изпълнителният директор – госпожа Емилия Илиева.

Инж. Николай Пелтеков отново беше на сцената, за да получи приза за „Асарел Медет“ АД.

„От името на Елаците- Мед е чест да приема тази награда. Поздравления за това, което прави Минно-геоложки университет – да дава качествено образование на студентите и да ги подготвя за минно-добивната индустрия. Адмирации за предприетия път – да върви ръка за ръка с бизнеса“ заяви инж. Ивайло Николов – директор на рудодобивен комплекс „Елаците мед“ АД.

Церемонията приключи с отличието за Дънди Прешъс Металс Крумовград, връчено на инж. Ирена Цакова – директор “Правни и разрешителни дейности”, която изрази благодарност от целия екип на компанията и рудник „Ада тепе“ – първият новооткрит рудник за последните 40 години.

Тържествената церемония приключи с разрязването на празничната торта, а изненада към всички гости, преподаватели и служители бяха музикалните изпълнения на живо на група „Фондацията“.

Специален подарък по случай 70-та годишнина на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ направи проф. дтн инж. Цоло Вутов- управител на Геотехмин ООД.

„С признателност за дългогодишното сътрудничество и с благодарност за подготовката на бъдещи специалисти, учени и докторанти, които допринасят за развитието на важни за бранша и дружествата от Група Геотехмин проекти и каузи. Нека патронът на университета Св. Иван Рилски е олицетворение на безкористната вяра, духовната чистота, добротворството, постоянния стремеж към образование и знание. С пожелание за здраве, високи постижения и благоденствие на всички преподаватели и студенти!“ -гласи изписаното пожелание върху бронзовата статуя в реален размер на Св. Иван Рилски – най-великият български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на минерално-суровинната индустрия и патрон на Минно-геоложкия университет.

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.