100 млн. лева планира да инвестира Каолин през следващите 5 години

“Искам нашите предприятия да бъдат едни от най-добрите в света. Искам да постигнем перфектна поддръжка. Искам нашите предприятия да бъдат толкова чисти, че даможе да се яде от земята. За да осъществим тази визия, през следващите 5 години ще инвестираме в България около 100 000 000 лева. Дали тази концепция ще бъде успешна, това в крайна сметка ще зависи от вас. Затова ще ви помоля за вашата ежедневна подкрепа”, заяви Роберт Линдеман-Берк – управляващ съдружник в „Кварцверке“ Гмбх и председател на Надзорния съвет на „Каолин“ ЕАД по повод честването на професионалния празник на българските миньори.

Събитието се проведе пред централата на “Каолин” в град Сеново. То бе уважено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, народните представители Пламен Нунев и Искрен Веселинов, заместник-областните управители Станимир Станчев и Валентин Колев, общински съветници, бизнес – партньори, много работници и служители. За доброто настроение на всички се погрижиха Камен Воденичаров, Зуека, Берковската духова музика, Орлин Горанов и Кристина Димитрова, Ветовският детски духов оркестър, местни самодейци.

Предприятието се развива добре през последната година, добави той. Оборотът е нарастнал, като е подобрена ефективността на използваните суровини. Резултатът е над този от миналата година и заплатите са увеличени с 10 процента. В бранша нещата не стават току – така, а всичко е в резултат на работа. Дружеството си е поставило 3 задачи – осигуряване на суровини, устойчиви инвестиции и квалификация на служителите. В тези 3 задачи има сериозен напредък, но остава много да се работи по тях. По отношение осигуряването на суровините г-н Линдеман-Берк отбеляза, че през 2010 г. са огледани възможни бъдещи кариери за предприятието. При рекултивирането на тези разработени полета има голям напредък. Целта е да се осигурят терените около сегашните кариери. Използвана е възможността да се закупят няколко хиляди декара.

Г-н Линдеман-Берк изтъкна подкрепата, която получава дружеството като концесионер от държавата. Затова бе изказана особена благодарност към правителството. В момента се разработва мастер – план. Само в предприятието до момента са инвестирани близо 8 млн. лева. Вчера в Каолиново бе взето решение за допълнително изграждане на нов завод за около 5 млн. лева. Във Ветово се разглежда възможността за разширяването на концесията.

Поддръжката също е много важна тема. Искам да постигнем много сериозно подобрение в превантивната поддръжка, отбеляза той. Имаме чудесни работници и служители, които са добре квалифицирани. Искаме да бъдем най-напред, посочи г-н Линдеман-Берк. Искаме да имаме по-квалифицирани работници с технически професии, като трябва да има по-високо качество на тяхната работа. Същото важи и за бъдещите работници – младите хора. Ние сме готови да въведем в нашето предприятие дуалното професионално обучение, подчерта г-н Линдеман-Берк. Става дума за механици, електротехници и мехатроници. Тези професии, които във ФРГ имат голям резонанс и трябва да се въведат у нас. Преодолени са много бюрократични пречки. Първите 13 ученици, които ще бъдат с професионално обучение започват своето обучение в СОУ “В. Левски”. През 2018 година те ще могат да започнат своето професионално облучени ев предприятието. За целта тук ще бъде изграден обучителен център с работилница. Тази инвестиция ще е на стойност близо 700 000 лева.

Източник: Ruseinfo.net

Коментирайте новината

Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.
Please enter comment.